Има разговор, съгласие няма, ще продължим да спорим. Toва коментира пред

...
Има разговор, съгласие няма, ще продължим да спорим. Toва коментира пред
Коментари Харесай

След разговор между Иванов, Карадайъ и Пеевски: Съгласие няма, ще продължим да спорим

Има диалог, единодушие няма, ще продължим да спорим. Toва коментира пред публицисти съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов след диалог с Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски в стаята на Движение за права и свободи във връзка избора на Пеевски за член на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание.

" Съставът на комисията не го разясняваме, за съставите на комисии има писани правила ", сподели от своя страна ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и уточни, че писаните правила се ползват еднообразно за всички, а не “intuitu personae “ (с оглед на личността). 

В сряда Делян Пеевски беше определен за член на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание. По-рано през днешния ден Христо Иванов в декларация от името на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) разяснява, че попълването на състава на комисията не е станало добре и изиска да обсъдят и да предложат нейното реконструиране. Последва декларация от Движение за права и свободи, в която заместник-председателят на партията Йордан Цонев съобщи, че всяка парламентарна група ще реши кой ще взе участие в тази комисия, и че промяната в Конституцията ще бъде направена тук от този парламент, с присъединяване на Движение за права и свободи и на господин Пеевски.

" Комисията от наша позиция би трябвало да бъде основана по този начин, че да не поражда никакви подозрения, никакви спомагателни въпроси, тя би трябвало да е само и единствено комисия, която се занимава с европейските стандарти в региона на правораздаването, това е моята позиция ", заявява Христо Иванов и след срещата с Движение за права и свободи.

Попитан дали ще изиска отдръпване на Пеевски от конституционната комисия, той отговори: „ Не е моя позиция да желая лични решения. Това, което мога да направя, е да предложа принцип и да дам образец за използването на този принцип “. Принципът е в тази комисия да влязат хора, които не са разделящи, аз също съм разделящ, на мен също ми тежат избрани легенди, митове, уточни Иванов.

Според него би трябвало да покажат, че са способни да създадат крачка настрана и да оставят процеса да се случи по безпристрастен метод.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разяснява пред публицисти, че с Христо Иванов не са спорили, само че този специфичен спор за новия публичен контракт би трябвало да могат да го проведат откровено и почтено, с цел да пристъпят към измененията в Конституцията. Първо се разбрахме - най-малко от наша позиция по този начин наподобява - че писаните правила би трябвало да се съблюдават и да се ползват към всички еднообразно, с цел да има общи оценки, а не едни да се вършат на моралисти, други на морални съдници и в последна сметка да приказваме за разнообразни езици, уточни той. Оттам нататък идващото, което за нас е значимо, че, с цел да създадем промени в Конституцията, първо в този момент настоящата Конституция да я съблюдаваме, добави той.

Делян Пеевски разяснява, че някои партии и организации не могат към този момент да бъдат морални съдници на България.

„ Доверието се дава на разнообразни партии, идват нашите гласоподаватели, гласоподават и ни дават доверие. Всички тук сме с излъчено доверие. Няма по какъв начин да позволим една партия която и да бъде, да бъде съдник на другите “, добави той.

„ Тези промени, с цел да се случат, би трябвало всички да схванат къде се намират и да кацнат в Народното събрание, тъй като се реят още и не схващат какво се случва в България “, разяснява Пеевски.

По думите му летенето някъде в розовите облаци е свършило със състава на това държавно управление.

„ Те би трябвало да кацнат сега, имат държавно управление, би трябвало да създадат рационалните неща за България, а ние да създадем рационалните неща в Народното събрание за България. Когато кацнат ние ще бъдем тук, с цел да водим диалозите с тях в името на всички наши гласоподаватели “, добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР